Besplatni udžbenici za sve osnovce – za nekoliko sati više od 12.000 potpisa

29. avgust 2023 – Pokret „Kreni-Promeni“ pokrenuo je jutros onlajn peticiju kojom se traže besplatni udžbenike za svu decu u Srbiji koja pohađaju osnovnoškolsko obrazovanje. Za samo nekoliko sati peticiju je potpisalo više od 12 i po hiljada ljudi.

„Osnovnoškolsko obrazovanje je obavezno za svu decu naše države, a to ujedno znači da roditelji imaju obavezu da svojoj deci obezbede udžbenike i propratna nastavna sredstva. Cifre koje su neophodne da se to sve obezbedi nisu male. Komplet udžbenika za učenike od prvog do četvrtog se kreću od 9.000 do 12.000 dinara, dok za učenike od petog do osmog razreda između 15.000 i 20.000 dinara“ navodi se u obrazloženju peticije.

Iz Kreni-Promeni skreću pažnju da roditelj koji prima minimalnu mesečnu zaradu, mora da odvoji trećinu ili čak polovinu svoje plate kako bi finansirao udžbenike za samo jedno dete, ne uzimajući u obzir dodatne troškove oko nabavke svezaka, pribora, ranca, garderobe…

Što je porodica bogatija mališanima, to joj je veći izazov da finansijski prebrodi kraj avgusta i adekvatno pripremi decu za školu, kažu iz „Kreni-promeni“ i dodaju:

„Imajući u vidu da se često ističe da nas je sve manje, da je bitno imati porodicu i što više dece, hajde da onda porodicama pokažemo da nam je stalo do njih i njihove dece i potrudimo se da dobiju besplatne udžbenike“.

Podsećaju i na to da ideja da država obezbedi osnovcima besplatne udžbenike nije nova, niti je bilo čiji hir.

„Mnoge države  su uvele besplatne udžbenike, neke od tih zemalja su i Crna Gora, Makedonija, Češka, Slovačka, Austrija, Nemačka…spisak je podugačak. Ovom spisku možemo dodati i Beograd jer će osnovci iz Beograda ove godine imati besplatne udžbenike a to zaslužuju i osnovci u ostatku Srbije“ poručuju iz „Kreni-promeni“.

Cilj je da se sakupljeni potpisi u peticiji proslede Slavici Đukić Dejanović, ministarki prosvete i Siniši Malom, ministru finansija.

Link za potpisivanje peticije je: https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/besplatni-udzbenici-za-sve-osnovce?fbclid=IwAR2qvNvTSQNjRUhPMF7KeYb_05O-ErCCKqsyPnRcuQrX6JA_rzSZpGxJ9sQ

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!